El comentari de text filosòfic

El comentari de text filosòfic és una font d'informació i un punt de partida per a la incorporació i l'enriquiment de les pròpies idees en relació amb un tema. En el comentari d'un text s'inclouen aspectes relacionats amb la comprensió global de les seues idees essencials i de la seua estructura, l'anàlisi detinguda del contingut des de diferents punts de vista (terminològic, argumentatiu i ideològic), la síntesi crítica dels elements analitzats i la contextualització que permeta una comprensió global del fragment, per a acabar amb l'elaboració de conclusions a partir de l'estudi realitzat.

Ací tens un dossier de com fer el comentari de text filosòfic:
.

12 comentaris:

Josep ha dit...

Jesús!

Ja està en marxa tot el meu procés academico-filosòfic! La veritat és que Bolonya ha destrossat prou l´essència d´esta carrera però m´anima que alguns mestres intenten apanyarse-les per recuperar el que Bolonya ens ha lleva´t.

Ens ha tocat la teua amiga Adela Cortina a Introducció a l´ètica, com tu vas dir és molt "kantiana" encara que té el seu humor. Per cert li vaig preguntar per tu per saber si estaves a la facultat, i em va dir que encara estaven evaluant...a vore si hi ha sort!

També tinc un mestre prou característic, Vicente nosequé que ens dona introducció a la filosofia. És molt bo encara que a molts no li fa gràcia aixó de que no ens done temari jaja.

Per ara estic molt agust i ho duc bé, espere que seguixca aixina.

Salut i records per allí!

Jesús ha dit...

Quan que m'alegre que hages començat bé el curs. El Vicente que dius imagine que serà Sanfelix, jo no l'he tingut de professor, només l'he vist en alguna conferència. Adela sí que la he tinguda com saps; és una porfessora molt exigent però pots aprendre moltissim d'ella. Aprofita tot el que pugues. Jo encara estic esperan que em diguen alguna cosa, però imagine que enguany no m'agafaran com a professor associat perquè s'ha presentat molta gent, però si no és ara ja serà. De moment em tocarà fer articles i fer més mèrits. Sobre el seminari de filosofia espanyola, la primera sessió serà el dijous 21 a las 18,30, al seminari de moral, en la segona planta de la facultat. Si encara estàs interesat seràs benvingut. Tenim una pàgina on es comenta el que fem i pengem els nostres articles (http://seminariofiloes.blogspot.com/) ahí pots trobar més informació.

Salutacions

Josep ha dit...

Hola de nou Jesús!

Una setmana més de classes i les coses ja es comencen a coure per ací. Les classes que pintaven ser interessants (ètica i filosofia) ho estan siguent i cada vegada estic més segur de que he fet bé en clavar-me a filosofia. En canvi, a Història i Història de l'art estic un poc decepcionat, degut a que no estem donant-les encarades a filosofia com seria donar Estètica i Història de la filosofia. No és que no m´interesse donar aquestes matèries, però esque ademés ho fan d´una manera molt metòdica semblant a la metàfora que tu representaves de vomitar informació. Ademés a Historia pretenen donar l'època mitgeval i moderna en 3 mesos...Però bé, de totes formes ganes no me´n falten i estic treballant d´una manera que vos sorprendria a tots els mestres que he tingut durant tota ma vida jaja.

Per cert, ho preguntaré a la secrataria de la facultat, però m´agradaria saber la llista de seminaris que hi ha per poder escollir els que més m´interessen i conèixer el funcionament per a quan em veja preparat poder participar (parlant d´un futur futur jaja).

Ah! Sols fan que dir-me que parles de mi a totes les classes! Sincerament no em molesta, fas bé, lis estàs donant un exemple a no seguir jaja.

Gràcies de nou! Salut!

Anònim ha dit...

Hola Jesús!!

Este migdia he escrit un missatge però no s'ha publicat...aixina que veges si arregles este blog, jeje!!

Enhorabona per el Doctorat! Quina poca vergonya no avisar, açò s'ha de celebrar no? Per a quan una quedada en els antics alumnes?

Al final m'han agarrat a València en Biotecnologia :) Estic prou contenta, dona sobretot biologia evolutiva i l'origen de la vida i de les espècies i ixes coses...i articles de preguntes molt interessants ( en anglés això si :S)

A vore si quede en Josep i puc anar a la conferència eixa, i si no entenc les coses que me les explica. M'havera agradat tindre Bioètica però no ha pogut ser, trobe a faltar la Filosofia.

Un bes!

Andrea Aspas

Jesús ha dit...

Veus com les coses bones sempre es troben a faltar. Avore si es veritat que quedem. Ara prompte quedaré amb Joan i els de Pedreguer. Si vols apuntar-te... Així el coneixes.

Anònim ha dit...

Jeusu com podem saber a l'examen (a casa ho busque a internet i au) l'apartat de sutuacio de l'obra en les obres de l'autor? que ens estudiem d'aci?

Jesús ha dit...

Si l'autor és Plató està al llibre de text. Si són presocràtics la majoria no van escriure obres per tant no es posa res. Ale, que tingueu una bona nit estudiant filosofia. I recordeu que us estime, encara que jo esta nit dormiré i em gitaré prompte.

Anònim ha dit...

Gràcies per aclarirme el dupte, pero com Plato no ens entra supose que no fara falta que ens estudiem res sobre la siutuacio de l'obra dins de les obres de l'autor. Per cert, gràcies també pels ànims que ens dones amb eixa informacio tan innecesària sobre les hores que dormiras aquesta nit jajaja... bueno que pases bona nit perque io ia et dic que no la pasare.

Josep Suñer ha dit...

Hola Jesús!

Vinc a comentar ací, perque pense que aquest text sobre com fer comentaris és el més adequat per a presentar la meua queixa jaja.

Quin tipus de martiri estàs aplicant als alumnes de 1er i 2on de Batxiller? Cada comentari que manes acaba siguent una tortura per a mi, ja que ja van uns 5 alumnes, m'han demanat ajuda desesperadament jaja.


En realitat, jo els responc amb molt de gust, i no penses mal, no els ho faig, els ajude a aprendre com tu faries. I, no tinc cap problema, el que em preocupa és que es pensaran que sóc "mil homes" però realment sols duc un mes a classe jaja. El que és trist, és pensar que pot ser estiga donant més classes ara de les que donaré al futur, que és quan realment ho necessitaré jaja.

Ens vegem prompte!

Anònim ha dit...

Hola Jesús, estic ací fent el treball de filosofia de 1r de BAT... pero tinc un dubte: súbdit no és un sinònim de vassall?? perquè en el tercer punt del treball diu: les monarquies de la il·lustració, el súbdit; i per a mí que deuria ser el ciutadà, perquè durant la il·lustració es quan se passà de subdit a ciutadà... no?
Bé, això era... BON NADAL I FELIÇ ANY NOU!!

Jesús ha dit...

Estimat alumne deconegut de 1r. Vas pel bon camí. Efectivament a la il·lustració va nèixer el concepte modern de ciutadania. Tú seràs dels que aproven. llàstima que no sapia el teu nom. Feliç any nou.

Anònim ha dit...

Gràcies Jesús! (sóc l'anònim de dalt... xD)
Sóc neus, però esq no se ficaro en el nom... xDD