Comentario de texto de Wittgenstein

6.432 Cómo sea el mundo es completamente indiferente para lo que está más alto. Dios no se revela en el mundo.
6.4321 Los hechos pertenecen todos sólo al problema, no a la solución.
6.44 No es lo místico cómo sea el mundo, sino que sea el mundo.
6.45 La visión del mundo sub specie aeterni es su contemplación como un todo limitado.
Sentir el mundo como un todo limitado es lo místico.
6.5 Para una respuesta que no se puede expresar, la pregunta tampoco puede expresarse.
No hay enigma.
Si se puede plantear una cuestión, también se puede responder.
6.51 El escepticismo no es irrefutable, sino claramente sin sentido si pretende dudar allí en donde no se puede plantear una pregunta.
Pues la duda sólo puede existir cuando hay una pregunta; una pregunta, sólo cuando hay una respuesta, y ésta únicamente cuando se puede decir algo.
6.52 Nosotros sentimos que incluso si todas las posibles cuestiones científicas pudieran responderse, el problema de nuestra vida no habría sido más penetrado. Desde luego que no queda ya ninguna pregunta, y precisamente ésta es la respuesta.
6.521 La solución del problema de la vida está en la desaparición de este problema.
(¿No es ésta la razón de que los hombres que han llegado a ver claro el sentido de la vida, después de mucho dudar, no sepan decir en qué consiste este sentido?).
6.522 Hay, ciertamente, lo inexpresable, lo que se muestra a sí mismo; esto es lo místico.
6.53 El verdadero método de la filosofía sería propiamente éste: no decir nada, sino aquello que se puede decir; es decir, las proposiciones de la ciencia natural (algo, pues, que no tiene nada que ver con la filosofía); y siempre que alguien quisiera decir algo de carácter metafísico, demostrarle que no ha dado significado a ciertos signos en sus proposiciones. Este método dejaría descontentos a los demás (pues no tendrían el sentimiento de que estábamos enseñándoles filosofía), pero sería el único estrictamente correcto.
6.54 Mis proposiciones son esclarecedoras de este modo; que quien me comprende acaba por reconocer que carecen de sentido, siempre que el que comprenda haya salido a través de ellas fuera de ellas. (Debe, pues, por así decirlo, tirar la escalera después de haber subido).
Debe superar estas proposiciones; entonces tiene la justa visión del mundo.
7. De lo que no se puede hablar, mejor es callarse.

Tractatus Logico-Philosophicus, 6.432-7.

(Para descargar el comentario de texto realizado hacer clic aquí)

8 comentaris:

Laura ha dit...

Hola Jesús! Soy Laura tu alumna de 4ºESO B del año pasado. Queria comentarte que me va genial y que filosofia en especial no se me da demasiado mal (aunque la logica no le gusta demasiado...) Espero que todo te valla muy bien! muchos besos!

Mau ha dit...

I jo he tret un 7'4 amb Plató. Però amb Sant Agustí, veuràs!
Com et va tot???
M'agradaria moltíssim que fosis professor meu enguany, m'enrecorde molt de tu. L'altre dia vaig estar amb Sonia i xarrarem sobre què bo va ser aquell any a Ética.
Ja estic a 2n de Bat! Soles em queda un any per arrivar a la Universitat (ja saps que en tinc ganes) i estic decidint-me entre psicologia i química, ja veurem! La meva vida ací és molt diferent, i trobe que jo tb he canviat prou, però, estic molt més contenta :).
Volia donar-te records i saber alguna coseta més de tu.
Una forta abraçada.

Jesús ha dit...

Estimada Mau:

Jo també me'n recorde moltissim de vosaltres. No t'ho creuras però tinc molt bon record de tots els meus alumnes. M'agradaria donar-te filosofia de 2n. Si ètica et va agradar imagina el que podriem haver fet en 2n, que és el curs que més m'agrada. Al blog pots trobar moltes coses sobre filosofia de 2n però imagine que no és el mateix. Jo enguany estic en un poble propet de València, Càrcer, i bé, no diré res dels alumnes perquè imagine que llegiran això. No més dir-te que t'agradaria conèixer a Andrea, Mónica i Josep (són una mica, nacionalistes?). La veritat és que està bé que hi haja gent que valore els costums propis i encara no estiga muntat al carro de la cultura nordamericana i que el seu ideal de vida encara no siga el amrerican way of life. En fi, espere que te vaja bé al teu estimat país basc, però no oblides mai que també ets una mica valenciana. Al fi i a la cap tots són iguals: un mesclaet intercultural, ciutadans del món, cosmopolitans.

Una abraçada.

Mau ha dit...

:D. A mi tb m'agradaria coneixer-los.

En quant a les barreres... Abans m'agradaria saber perquè he sigut tan masoquista com per a imposar-me-les i aprendre per no tornar a fer el mateix error, i això és un procés llarg, però vull fer-ho.
Cuida't!!!

Mau ha dit...

Ah, sí que em crec que tingues un bon record ;).

I sí, sóc una mica valenciana...

Mònica ha dit...

Mau, Jesús exagera. Josep de nacionalista té el que jo de Matemàtica (faig lletres pures, per si vols fer-te una idea), de fet l'any passat es presentà a les eleccions simulades escolars que férem per no donar el segle XIX en Història pel PSOE. I Aspas i jo, Unides en som 2. Però això és tot. I Jesús és una persona molt roïna i cruel, que no t'enganye. Perquè vaig a morir la setmana que ve i no és capaç de posar-me un 10, es veu que vol que m'emporte eixe record d'ell a la tomba. En fi...

Jesús ha dit...

Mónica:

Mau també era una de les que aspiraven al 10, i a més se'l mereixia, i al final es va haver de conformar amb un 8. No sigues avariciosa, tot al seu temps. I sobre allò de morir, no sé per què sospite que després de nadal encara estaras viva, inclús més viva que abans de l'operació.

Josep ha dit...

Parlant de mi sense saber jo res gentola? jaja. Eh, no t´equivoques Mònica, jo no sóc ¨tan¨ nacionalista com tu, pero si que ho sóc, seguisc defensant la meua cultura, i practicant-la que es alló important, però, no estic a favor d´ixe nacionalisme que separa a la gent, la gent deu tindre identitat, i poder conviure alhora. I...si no recorde mal...tragueres un 9 o un 10 a mates, no? jaja. Adéu!